Читај ми!

Tajna pirotskog ćilima: prve srpske vede

U emisiji Kontrapunkt otkrivamo tajnu pirotskog ćilima - remek dela ćilimarske umetnosti koji predstavlja svedočanstvo i znamenje jedinstvene i tajanstvene kosmološke i kosmogonijske prirode stvaranja na prostoru Srbije.

Na svetskoj izložbi u Parizu 1892. godine, pirotski ćilim je izazvao ogromnu pažnju i veliko oduševljenje jer je bio jedini koji je imao dva lica. Od 1904. do 1940. godine pirotski ćilim je bio na 26 svetskih izložbi i sajmova od Turtoana, Londona, Brisela, Amsterdama i Napulja do Milana, Pariza, Berlina i Soluna. Pirotski ćilim bio je veoma tražen i prodavan u Finskoj, Švedskoj, Danskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Francuskoj, Švajcarskoj, Austriji, Italiji, Španiji, Južnoj Americi, Južnoj Africi itd. Godine 1902. prvi put je izrađen katalog „Album pirotskog ćilima" kojeg je za štampu pripremao Mita Živković, tadašnji direktor Gimnazije u Pirotu. Štampan je u Austriji a finansirala ga je Kraljica Draga. Od 1912. do 1918. izrada ćilima je obustavljena i obnovljena je tek 1925. godine. Nakon nekoliko godina izdat je novi katalog u vidu džepnog izdanja za koje su korišćeni svi grafički prilozi iz prethodnog albuma. U vreme kada je obnovljena proizvodnja ćilima, osnovana je i Zanatska škola za tkanje ćilima koju su pohađale mlade žene.

O tajni pirotskog ćilima za emiiju Kontrapunkt govore mr zidnog slikarstva i keramike Predrag Todorović i etnolog Marko Jocić, kolekcionar, jedan od najboljih savremenih poznavalaca istorijata i tajne pirotskog ćilima čija porodica generacijama brine o izradi i očuvanju ove izvanredno značajne tradicije stvaranja na prostoru Srbije i sapripadajuće esencije i egzistencije.

Autor emisije je Biljana Đorović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво