Читај ми!

Milica Amidžić i Miloš Đorđević

U Maskama govore Milica Amidžić i Miloš Đorđević

U Narodnom pozorištu u Beogradu je posle dužeg odlaganja 22. marta premijerno izvedena predstava „Iluzijæ" u režiji Nikole Zavišića. Nastala je po čuvenom delu iz 17. veka „Komična iluzija" francuskog pisca Pjera Korneja. Mnogi se sećaju kultne predstave iz devdesetih „Pozorišne iluzije" koju je po Kornejevom komadu režirao Slobodan Unkovski. Po rečima reditelja „predstava je pošla od Korneja i njegove „Komične iluzije" ali je nastavila svoj put stvarajući sopstveni svet sopstvene iluzije, svet koji se tiče upravo glumaca i autorskog tima koji je predstavu stvarao danas i ovde". O današnjim „Iluzijama" razgovaramo sa glumcem Milošem Đorđevićem koji će uskoro u istom pozorištu zaigrati i u predstavi „Orlando" Virdžinije Vulf u režiji Bojana Đorđeva.

Žiri Sterijinog pozorja ovih dana je jednoglasno proglasio tekst „F 1001 ili procepi" Milice Amidžić iz Novog Sada najboljim savremenim dramskim tekstom.

„F 1001 ili procepi" Milice Amidžić drama je koja odiše svežinom i bogatstvom jezika, aktuelnošću teme i uzbudljivim autorskim pristupom. Koliko god da je teško dešifrovati naslov koji podseća na svojevrsnu dijagnozu, toliko je uživanje čitati tekst protkan poetskim iskazima o stanju jedne mlade žene, Marine", piše, između ostalog, u obrazloženju žirija. Milica Amidžić je diplomirala Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a master studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za dramaturgiju.

Urednik i voditelj emisije je Gordana Đurđević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво