Читај ми!

Preživeli logoraši traže usvajanje rezolucije o osudi genocida u NDH i da se ustanovi Dan sećanja na srpske žrtve u 20. veku

Gojko Rončević, Miloje Pršić i Vidosav Kovačević

Udruženje logoraša Jasenovac, SUBNOR i Zajednica udruženja žrtava Drugog svetskog rata zatražili su od Narodne skupštine Srbije da usvoji Predlog rezolucije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima (1941-1945) i da ustanovi Dan sećanja na srpske žrtve u 20. veku.

U propratnom pismu navodi se da je, uz „vojnički stoicizam i heroizam, stradalništvo jedan od ključnih stubova identiteta srpskog naroda". Povodom 80 godina od nacističkog bombardovanja Beograda 1941. godine i proglašenja ustaškog genocida, koji je započet 28. aprila 1941, masovnim masakrom u Gudovcu kod Bjelovara, Skupštini je upućena molba da usvoji rezoluciju i ispravi nepravdu prema žrtvama.

U predlogu teksta rezolucije navodi se da je njen cilj da trajno sačuva sećanje na ustaški genocid u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima, kao i da suočavanje s prošlošću i ograđivanje od zločina doprinosi dobrosusedskim odnosima i mirnom suživotu budućih generacija. U rezoluciji se podseća da je genocid nad decom u NDH bio najdrastičniji izraz planiranog „ustaškog konačnog rešenja", da su jedino u NDH postojali specijalizovani logori za decu, a samo je u Jasenovcu „na mučki način oduzet život 19.432 dece od ukupno 71.560 ubijene dece u NDH".

Živi bedem sećanja na te strahote jesu preživela deca logoraši, danas u devetoj deceniji života, od kojih su neki i podnosioci predloga te rezolucije.

Navodi se i da je „ustaški genocid rezultirao brutalnim ubistvom na stotine hiljada ljudi, pre svega Srba, i na desetine hiljada Jevreja i Roma i drugih manjina, s 84 masovna masakra, 2.643 lokalna zločina, 47 ustaških logora, 84 kraške jame u koje su bacani živi ljudi". Genocid je vršen varvarski i brutalno, piše u predlogu te rezolucije, a primeri bestijalnosti su kasapljenje i stradanje rabina Isaka Danijela Danona i Vukašina Mandrape iz Klepaca. Takođe, sistematski progon i ubijanje Srba, Jevreja i Roma imali su i svoju zakonsku podlogu u „zakonskim odredbama za zaštitu naroda i države", ističe se u tekstu rezolucije.

Gosti: inž. Gojko Rončević, preživelo dete logoraš; pukovnik prof. dr Miloje Pršić, koji je završio Vojnu akademiju i Filozofski fakultet, doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a svojevremeno je bio načelnik Arhiva Oružanih snaga SFRJ, kao i načelnik Vojnoistorijskog instituta; general-major Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR-a.

Autor emisije: Biljana Đorović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво