Читај ми!

Pirot na razmeđu vekova

Gost emisije Riznica je istoričar Davor Lazarević, profesor pirotske gimnazije i koautor monografije „Istorija Pirota za decu i mlade".

Istorija Pirota može da se prati od Starčevačke i Vinčanske kulture, preko Rimljana, sa posebnim osvrtom na Via militaris, Carigradski drum, jednoj od najprometnijih evropskoj saobraćajnici što mestu, rimskom utvrđenju Turres određuje istorijsku sudbinu. Srednji vek Pirota - na granici između Srbije Nemanjića, Bugara pod vlašću Asenovaca i Vizantijskog carstva, što je imalo uticaj da, relativno rano, padne pod tursku vlast 1425. godine.

U ovonedeljnoj Riznici govorimo o istoriji Pirota, na razmeđu vekova, od rimskog utvrđenja Turres, potom Pirkosa, srednjovekovnog Pirota (14. vek), turskog Šarkoja, orjentalne varoši, do, posle oslobođenja i pripajanja Kneževini Srbiji (1877-1878), kosmopolitskog, trgovačko-zanatskog grada, na jugoistoku srpskih granica, koji po popisu iz 1896. godine ima 10.000 stanovnika. O znamenitim Piroćancima, važnim događajima, umetnicima, strancima koji su u ovaj grad donosili dah i duh moderne Evrope, prepoznatljivim građevinama, čuvenim manastirima...

Gost emisije je istoričar Davor Lazarević, profesor pirotske gimnazije i koautor monografije „Istorija Pirota za decu i mlade".

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво