Читај ми!

Jasmina Čubrilo

Jasmina Čubrilo „Zora Petrović", monografija, Topi, Beograd

Svojevremeno je beogradski izdavač Topi realizovao ediciju „Žene u srpskoj umetnosti" u kojoj je monografski analizirano stvaralaštvo srpskih umetnica, predstavnica prevashodno modernističkog stvaralaštva. Potrebno je naglasiti važnost ove edicije, jer se kroz monografske studije srpskih umetnica, ponovno valorizuje vrednost njihovog dela sa aspekta savremene istorije umetnosti, a pre svega imajući u vidu teorije o rodu. To je jako bitno za nacionalnu istoriju umetnosti, jer se stvara teorijski korpus koji postaje reper za dalja istraživanja naše umetnosti.

Posle monografija Milene Pavlović Barili, Ljubice Cuce Sokić, Katarine Ivanović, Bete Vukanović, Natalije Cvetković, Olge Jevrić, Nadežde Petrović, Danice Jovanović, Ane Bešlić i Leposave Bele Pavlović, kao jedanaesta objavljena je studija o Zori Petrović. Ova umetnica je ostavila značajan trag u našoj umetnosti tokom svog poluvekovnog rada, od kraja druge decenije do kraja pedesetih godina, a koji je i adekvatno valorizovan.

Iako je umetnost Zore Petrović bila tema mnogih istraživanja i dve velike retrospektive - 1978. u Muzeju savremene umetnosti i 1995. u Galeriji SANU - ova cenjena umetnica nije imala monografiju. Izdavačka kuća Topi je na taj način ispravila svojevrsnu nepravdu i pružila priliku dr Jasmini Čubrilo da s aspekta savremene metodologije sagleda jedan bogat umetnički opus.

Zora Petrović je ostala upamćena kao slikarka slobodnog poteza i punog kolorita i bez obzira da li radila portrete svojih kolega ili autoportrete, nepoznate žene predstavljene ili u narodnim nošnjama ili kao aktove, ona je uvek tim likovima davala izuzetnu karakterizaciju.

Gost će biti autorka dr Jasmina Čubrilo, vanredni profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво