Читај ми!

Zorica Hadžić, Miljana Matić i Ana Vranješ

Istorija umetnosti, nauka o umetnosti i savremena umetnička praksa teme su koje se prepliću u današnjoj emisiji.

U izdanju Matice srpske upravo izlazi višetomna prepiska jednog od naših najsjajnijih istoričara umetnosti prethodnog veka dr Milana Kašanina sa umetnicima, istoričarima umetnosti, estetičarima i drugim savremenicima sa kojima je u tim pismima razmenjivao misli o različitim aspektima likovnih umetnosti. Prepiska potiče iz Rukopisnog odeljenja Matice srpske. Šef tog odeljenja, dr Zorica Hadžić, profesor novosadskog Filozofskog fakulteta i priređivač ovog ogromnog poduhvata, gost je u našoj emisiji.

U izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti i manastira Studenica odnedavno je dostupna sveobuhvatna, vanredno ilustrovana i prelepa monografija Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenice, drevnost, postojanost, savremenost, čiji je urednik profesor dr Miodrag Marković, dopisni član SANU i autor istoimene prošlogodišnje izložbe u toj galeriji. Takođe, odnedavno je dostupno novo, drugo dopunjeno i izmenjeno izdanje slavne monografije slavne Gordane Babić Kraljeva crkva u Studenici u izdanju Platoneuma iz Novog Sada i manastira Studenica i u stručnoj redakturi dopisnih članova SANU Miodraga Markovića i Dragana Vojvodića. Obe monografije su izašle na srpkom i na engleskom jeziku. Gošće u studiju su saradnice na velikom poduhvatu objavljivanja monografije o Studenici: dr Miljana Matić, kustos Muzeja Srpske pravoslavne crkve, čija je uža struka istorija ikonopisa, i master Ana Vranješ, doktorand, koja je posebno obradila predmete tzv. primenjene umetnosti.

O savremenom ikonopisu i predmetima primenjene umetnosti sa nama će razgovarati istoričar umetnosti Predrag Stojanović, koji je priredio izložbu novoprimljenih članova ULUPUDS-a u galeriji SULUJ na Terazijama. Razgovaraćemo o umetnicima koji dolaze a koji se bave slikarstvom i grafikom, vajarstvom, arhitekturom, dizajnom, umetničkom fotografijom, tekstilom, keramikom i staklom, scenografijom i kostimografijom i o sledećoj generaciji istoričara umetnosti, članovima tog udruženja.

Emisiju uređuje i vodi Zoja Bojić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво