Читај ми!

Slavoljub Caja Radojčić i Savo Popović

Savo Popović „Slavoljub Radojčić", monografija, Muzej Zepter

Kao trećem dobitniku nagrade „Stojan Ćelić" Muzej Zepter, koji i dodeljuje priznanje, objavio je monografiju Slavoljubu Caji Radojčiću iz pera istoričara umetnosti dr Ivane Simeonović Ćelić i Save Popovića. Nagrada „Stojan Ćelić - umetnik, teoretičar i kritičar, akademik" ustanovljena je s ciljem da se doprinese valjanoj istorizaciji opusa pojedinih umetnika a koji prema mišljenju žirija nisu adekvatno valorizovani. Prvi dobitnik za 2016. godinu je slikar Bogoljub Boba Jovanović; drugi (za 2018. godinu) skulptor Milija Nešić, a treći, za 2020. je Slavoljub Caja Radojčić.

Slavoljub Radojčić se na našoj sceni pojavio sredinom šezdesetih godina XX veka, kao predstavnik modernističke skulpture, ali za razliku od tadašnjih dominantnih velikih i heroizmom podstaknutih skulptura, on se predstavio kao skulptor malih, skoro intimnih „figura" jednog potpuno izmaštanog sveta, karikaturalne kopije ovog našeg.

Spojem jasnog znaka, prepoznatljivog ili asocijativnog i apstraktnog, on je stvorio i vizuelni panoptikum reprezentacija, i manevarski prostor za iskazivanje svog pogleda na svet oko sebe i strategijski okvir složenih narativnih iskaza, čiji dijapazon ide od anegdote do satire, pa do aforizma. Jer Radojčićevo posmatranje sveta zasnovano je na pronicljivom posmatranju i ironičnom, a često i ciničnom interpretiranju. Iza svake njegove skulpture stoji narativ koji može da bude tek anegdotski, poput aforizma, ali i čitava priča sa svim odlikama satire. Posmatrati Radojčićeve radove je kao gledanje na svet preko krivog ogledala - smejete se jer je istina dobila samo malo, tako potrebno, zakrivljenje.

Slavoljub Radojčić je rođen u Beogradu 1942. godine, diplomirao je 1965. na Akademiji (danas Fakultetu) likovnih umetnosti, na Vajarskom odseku kod profesora Miodraga Miše Popovića. Godine 1971. dolazi na Akademiju gde je do 2007. prešao put od asistenta do redovnog profesora za predmet „Crtanje i vajanje".

Gosti emisije biće Slavoljub Caja Radojčić i Savo Popović.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво