Читај ми!

Mirjana Boba Stojadinović

Mirjana Boba Stojadinović „Lutalaštvo", Galerija Kolarčeve zadužbine

Nastavljajući istraživanja odnosa narativnog i vizuelnog umetnica Mirjana Boba Stojadinović se predstavila novima ciklusom radova u Galeriji Kolarčeve zadužbine. Izložba „Lutalaštvo" je ambijantalna celina koja objedinjuje fotografije, tekstove i zvukove posvećene putovanju, fokusirajući prevozna sredstva - brod, voz, automobil, autobus, avion - kao infrastrukturu ostvarenja mnogobrojnih i fizičkih i mentalnih procesa i senzacija.

Razmišljanja, psihološka značenja i lični doživljaji iskazani su kroz autorkine fotografije i zvukove s putovanja, kao i tekstove nastale tokom 2020. godine koji sadrže subjektivni narativ događaja ili češće anti-događaja sa putovanja.

Transport je mehanizam koji je omogućio gotovo sve što danas čini savremenu civilizaciju, od teške industrije do turizma, preko migracija, trgovine i kultivisanja. On omogućuje proces fizičkog izmeštanja i udaljavanja od poznatog, odnosno ulaženja u nepoznato, kao duhovnog izazova za preispitivanje sopstva. Upravo tu stranu putovanja Mirjana Boba Stojadinović istražuje u postavci „Lutalaštvo", baveći se subjektivnošću doživljaja putovanja.

Ciklus je zamišljen i ostvaren 2020. godine, u doba pandemije, ali ga ne bi trebalo shvatiti kao vid umetničkog eksapizma od katastrofične realnosti, već „kao ubežište za potencijal ljudskosti koji u sebi nosimo", kako je to navela sama autorka.

Gošća emisije biće Mirjana Boba Stojadinović.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво