Читај ми!

Priznanje Društva istoričara umetnosti za 2020.

Priznanje Društva istoričara umetnosti za najbolju autorsku izložbu u 2020. godini dodeljeno je: 30. Memorijalu Nadežde Petrović „Na jug, na jug! Idemo na jug!” autorke Sarite Vujković i izložbi „Refleksije našeg vremena ‒ Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019”, koju potpisuju: Mišela Blanuša, Rajka Bošković, Svetlana Mitić, Žaklina Ratković i Miroslav Karić.

Tradicionalno, uz Nagradu „Lazar Trifunović" ‒ 14. januara, na rođendan uglednog i harizmatičnog profesora ‒ u Kulturnom centru Beograda dodeljeno je i Priznanje Društva istoričara umetnosti za najbolju autorsku izložbu u prethodnoj godini. Prema mišljenju žirija, koji je radio u sastavu: Maida Gruden, Nela Tonković i Saša Janjić, priznanje je dodeljeno dvema izložbama.

Selektorka jubilarnog 30. Memorijala Nadežde Petrović dr Sarita Vujković, profesorka Akademije umjetnosti u Banjaluci, izložbom „Na jug, na jug! Idemo na jug!" aludira na optimistični usklik koji je odražavao industrijski i modernizacijski napredak Srbije krajem XIX i početkom XX veka, kada se težilo jugu, za razliku od današnjeg pravca migracija ka zapadu.

Koncept se bazira na broju 30 ‒ 30 umetnika, 30 izložbi ‒ a posmatra se kroz medijsku i generacijsku raznolikost koja prati postjugoslovenski kontekst. Naglasak je na specifičnim dijalozima, umetničkim vezama i bliskosti, kroz prizmu ovog vremena prepunog globalnog nereda i sukoba, a umetnost se posmatra kao najdraže carstvo snova i utopija.

Muzej savremene umetnosti je izložbom „Refleksije našeg vremena" predstavio izbor iz akvizicija kojima je obogatio svoje zbirke u prethodnih 25 godina. No, izložba ne predstavlja samo novonabavljene radove naših poznatih i priznatih umetnika već, prema mišljenju žirija, „nudi zanimljivo, novo čitanje i razumevanje umetničkih tokova i društvenih okolnosti koje su uticale, kako na sam rad muzeja, tako i na otkupnu politiku".

Autori su: mr Mišela Blanuša, dr Rajka Bošković, Svetlana Mitić, Žaklina Ratković i Miroslav Karić, kustosi Muzeja savremene umetnosti.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво