Читај ми!

Herat

Od četiri najvažnija grada nekadašnjeg Korasana, tri su, najvećim delom, nestala: sove i gušteri čuvaju ruševine drevnih Balka, Merva i Nišapura.

Samo je Herat još uvek živ grad na svom prvobitnom mestu, sa arhitektonskim spomenicima koji svedoče o kontinuitetu i njegovoj slavnoj prošlosti.
Za svoje postojanje Herat može da zahvali reci Harirud, koja protiče nekoliko kilometara južno od centra grada. Nekada je bio važno trgovačko raskršće: rute su išle na sever, uz Harirud do Merva i Buhare, na jug do Kermana i u Iran, na istok ka Balku, Samarkandu i Kini, na zapad do Nišapura i Konstantinopolja. Bio je mesto na kojem se susreću raznoliki narodi Centralne Azije.
Svoj vrhunac imao je u 15. veku, pod vladavinom sultana kao što su Šahruk Mirza i Husein Baikara. Osnivač Mogulskog carstva, Babur, ovako ga je opisao u svojoj autobiografiji: „Čitav poznati svet nije imao takav grad kakav je Herat postao pod sultanom Huseinom. Korasan, ali Herat ispred svih, vrveo je od učenih i nenadmašnih ljudi. Šta god da je neko počinjao da radi, on ga je podržao i inspirisao da dostigne savršenstvo."
U današnjem Putu svile istoriju ovog avganistanskog grada upoznajemo u muzičkom društvu umetnika koji neguju različite slojeve folklorne tradicije heratske doline, a snimani su 60-ih i 70-ih godina prošlog veka.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво