Читај ми!

Prvo kamerno delo Frederika Šopena

U prvom Autogramu ove nedelje urednica Gorica Pilipović predstavlja jedini klavirski trio Frederika Šopena, koji je ujedno i njegova prva kamerna kompozicija.

Ovaj majstor klavira retko je komponovao kamernu muziku. Ona je na margini njegovog stvaralaštva. Odlučio je da sav svoj kreativni potencijal stavi u službu jednog instrumenta, te je iz tog razloga, napustivši Varšavu ‒ s jednim izuzetkom ‒ napustio i kamerni žanr.
Komponovao je klavirski trio 1828, kao opus 8, a objavio ga pet godina kasnije. Do tog trenutka već se bio skrasio u Parizu, ali u vreme nastanka Trija budućnost je bila prilično neizvesna. U svakom slučaju, delo je posvetio princu Antoniju Rađivilu, pokrovitelju umetnosti koji je živeo blizu Poznanja i bio violončelista-amater. Princ je sa zahvalnošću prihvatio posvetu i, obrativši se direktno autoru, rekao da se nada da će Trio uskoro biti štampan, „te da ću imati zadovoljstvo da ga sviram s tobom".

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво