Читај ми!

Rekapitulacija 2020.

Kao obično na kraju jedne ili na početku nove kalendarske godine rekapituliramo ono što se dešavalo u proteklih 12 meseci na našoj umetničkoj sceni iz vizure Znakova.

Iako je 2020. godina protekla u senci pandemije koronavirusa i izmenjenog socijalnog funkcionisanja, kreativno stvaralaštvo je civilizacijska tekovina koja ne može da nestane.

Izdavaštvo je i prošle godine, i pored svih ograničenja, pokazalo raznorodnost i snagu. Fondacija kolekcije Trajković objavila je „Teme srpske umetnosti: Srpska umetnost 1950 - 2000" dr Ješe Dengrija. Reč je o trećem, dopunjenom, dvotomnom, reprezentativnom izdanju poznatog petoknjižja, kojim je analizirana srpska umetnost druge polovine XX veka kroz dekade.

U knjizi, „Umetnost i politike sećanja: trauma 1999", u izdanju beogradske kuće CLIO i Fakulteta dramskih umetnosti, autorka, dr Nina Mihaljinac je na multidisciplinaran način mapirala celokupnu umetničku produkciju koja se direktno ili indirektno odnosi na NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine.

I velike, reprezentativne, monografske izložbe su pokazale sav vitalitet izlagačkog sistema velikih institucija. U Narodnom muzeju ostvarena je izložba „Damnjan na iskustvima Damnjana" na kojoj su predstavljena dela Radomira Damnjanovića iz zbirke koju je njegov brat Dragoslav poklonio našoj najstarijoj muzejskoj instituciji. S obzirom na to da su u poklon-zbirci zastupljeni radovi koji oslikavaju adekvatno sve faze razvoja Damnjana, autorka izložbe, Gordana Stanišić, prezentaciji je pristupila retrospektivno a katalog je koncipirala monografski.

U Galeriji SANU, realizovana je izložba „Vlaho Bukovac - slikarstvo neprolazne lepote". Na izložbi je prikazan izbor najznačajnih Bukovčevih dela nastalih između 1878. i 1922, a koja su pozajmljena iz mnogobrojnih institucija i od kolekcionara iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Autor i izložbe i kataloga/monografije je dr Igor Borozan.

I manje grupne, kao i samostalne izložbe su, uz sva prilagođavanja, našle svoje mesto na mapi događanja. Na grupnoj izložbi „Vreme 244'' 33' - Iva.Lab" Slađane Petrović Varagić, u dva izlagačka prostora Kulturnog centra Beograda, prikazani su rezultati stvaralačkog rada radionica „Interakcija" i „Iva.lab", koje organizuje Film art iz Požege, a na kojima učestvuju i filmski i vizuelni umetnici.

Umetnik Marko Crnobrnja je proteklu godinu dočekao monografijom u izdanju Fondacije Vujičić kolekcije, a kraj godine samostalnom izložbom pod nazivom „Sve smo pogrešno razumeli...", u Galeriji KCB.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво