Читај ми!

Igor Borozan „Vlaho Bukovac - slikarstvo neprolazne lepote", Galerija SANU

U okviru ciklusa Slikari akademici u Galeriji SANU, posle dvogodišnjih priprema, otvorena je izložba slika Vlaha Bukovca pod nazivom „Vlaho Bukovac - slikarstvo neprolazne lepote".

Autor izložbe i obimnog kataloga pod nazivom „Umetnički preobražaji Vlaha Bukovca u kontekstu evropskog slikarstva" je dr Igor Borozan, vanredni profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji je ovom izložbom želeo da osvetli značaj Bukovčevog delovanja u srpskoj kulturnoj sredini. U toj obimnoj analizi autor je posebnu pažnju posvetio odnosu Bukovčevog života i umetničkog stvaralaštva, sa izrazitim osećanjem za lepo i u jednom i u drugom segmentu.

U skladu s tim konceptom neprolazne lepote realizovan je i prikaz odabranih dela Vlaha Bukovca na izložbi. Predstavljanje idealizovane prirode je suštinski označilo delo dalmatinskog slikara, obrazovanog na akademskim i humanstičkim idealima Akademije u Parizu.

Izložene slike nastale u periodu od 1878. do 1922. godine posledica su onovremenih idejnih (simbolizam, orijentalizam, naučni pozitivizam...) i stilskih iskaza (akademski realizam, divizionizam, impresionizam). Portreti, vladarski portreti, aktovi i žanr scene manifestuju slikarevu potrebu za kontinuiranim preobražajima, ali, i dinamičan umetnički i kulturni život u Evropi. Na izložbi su pretežno zastupljena dela iz domaćih umetničkih zbirki ali i iz regiona, kao i iz privatnih kolekcija.

Vlaho Bukovac rođen je 1855. godine u Cavtatu kao Biagio Faggioni, da bi prezime kasnije promenio u Bukovac (italijanski: faggio = bukva). Posle avanturističke mladosti kao pomorac, 1877. godine se vraća u rodni Cavtat, kada nastaje velika prekretnica u njegovom životu, jer biva primećen njegov talenat. Uz pomoć biskupa Štrosmajera i Mede Pucića odlazi u Pariz, na školovanje. Još tokom studija (na École des beaux-arts) izlaže sliku Crnogorka i dobija naklonost stručne kritike. Nakon školovanja ostaje u Parizu i postaje viđen član evropskog građanskog društva, kao i gost vladarskih domova.

Gost emisije biće prof. dr Igor Borozan.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво