„Više izraz osećanja nego slikanje”

„Slušaocu je prepušteno da sam zamisli slike, svakome ko zna kako izgleda seoski život nisu potrebni naslovi da bi shvatio o čemu kompozitor govori.”

Ovo su reči Ludviga van Betovena kojima on nagoveštava program svoje Šeste, Pastoralne simfonije. O njoj će biti govora u još jednoj emisiji dvomesečnog ciklusa Kako slušati muziku posvećenog Betovenovim simfonijama. Urednica je Gorica Pilipović.

Skoro 175 godina vladalo je mišljenje da je Betoven simfonije stvarao u kontrastnim grupama parnih i neparnih, koje se razlikuju baš kao uraganska V i pastirska VI. Ništa nije poraznije za ovakvo mišljenje od jednostavne činjenice da je Betoven prvobitno stavio broj pet na Pastoralnu simfoniju. Toliko o numeraciji i značenju brojeva. I obe simfonije su premijerno izvedene iste večeri sa još nekoliko Betovenovih kompozicija na čuvenom koncertu koji je trajao više od četiri sata. To istorijsko veče počelo je u 18.30 u nezagrejanoj sali Teatra an der Vin, 22. decembra 1808. Pored toga što ih spaja vreme premijernog izvođenja, V i VI simfonija dele još neke zajedničke momente. To je, na primer, ideja da cela simfonija treba da bude u okviru jedinstvenog dinamičkog luka.

 

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво