Читај ми!

Raskošne španske boje

„Zaljubljen sam u Goju, u njegove slike, njegovu psihu, zajedno sa njegovom muzom vojvotkinjom od Albe, njegovim svađama sa modelima, njegovim ljubavima i flertovima. Opčinjen sam njegovim prizorima”, rekao je Enrike Granados, autor opere Gojeskas, koju možete slušati u celini u emisiji Con Anima.

Sasvim je jedinstven slučaj da opera nastane od klavirske svite, a upravo se to dogodilo sa Granadosovim ostvarenjem Gojeskas. Inspirisan Gojinim slikama španskog života ranog XIX veka, Granados je svoje zamisli prvo pretočio u klavirski zvuk koji mu je, kao izvanrednom pijanisti, bio i najbliži. Potom je kompozicija preoblikovana u scensko delo blistave orkestracije. „U Gojeskama se", kaže autor, „mešaju boje i ritmovi španskog života sa jednom crtom osećajnosti, koliko strastvene, toliko na momente i tragične, kao što su kod Goje pomešane tragika i ljubav. Za prvu scenu inspiracija mi je bila čuvena tapiserija na kojoj je predstavljena grupa devojaka koje se smeju i zabavljaju bacajući uvis obrednu lutku".

Urednica je Gorica Pilipović

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво