Читај ми!

Mali Šengen

Za lakši i bolji život...

Inicijativa za formiranje mini Šengena pokrenuta je 10. oktobra 2019. u Novom Sadu, potpisivanjem sporazuma između lidera Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Usledile su deklaracije iz Ohrida i Tirane. Cilj mini Šengena je da se omogući slobodan protok kapitala, roba, usluga i ljudi između tri zemlje, odnosno omogući građanima da žive i rade u drugoj zemlji, lakše prelaze granice, da roba manje čeka na prelazima i slično. Lideri tri zemlje potpisnice uputili su poziv da se priključe i ostale države „balkanske šestorke" - Crna Gora, BiH i Kosovo.

Da bi ovaj savez zaživeo, potrebna je politička volja, rešavanje bilateralnih sporova u zemljama Zapadnog Balkana i sinhronizacija delovanja Evropske unije i SAD.

I pored svih problema, mini Šengen nastavlja da poprima konture iako se suočava i s kritikama da je to pokušaj stvaranja Velike Srbije, Velike Albanije ili obnova Jugoslavije.

Ekonomski, uglavnom, niko nema šta da prigovori toj inicijativi.

Da li je mini Šengen nagrada ili kazna? Da li je na delu maksi prevara ili najbolje što se desilo u regionu u ovom veku? Da li bismo ostvarenjem ovog projekta bili korak bližu EU?

Govore: dr Mina Zirojević iz Instituta za uporedno pravo, Ljiljana Staletović,urednik u časopisu Srpska ekonomija i Živojin Rakočević, novinar, pisac i direktor Doma kulture iz Gračanice.

Autor: Dušanka Petrović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво