Читај ми!

Nina Ivanović

Nina Ivanović „Nemirne vode", galerija Novembar, Beograd

Predstavljenim radovima na izožbi „Nemirne vode", u galeriji Novembar, Nina Ivanović nastavlja istraživanje vizuelnog potencijala linije kao osnovnog izražajnog sredstva crteža.

Već na samom početku svoje umetničke karijere, crteži Nine Ivanović su stekli naklonost stručne javnosti, jer ih je „crtala" žicom u slobodnom prostoru, postižući na taj način specifičan efekat i poigravajući se s percepcijom posmatrača. Taj jedinstveni spoj crteža i objekta ili intstalacije, prepoznao je i žiri 57. Oktobarskog salona koji joj je dodelio nagradu za „Perače prozora" na Kulturnom centru Beograda.

Na izložbi „Nemirne vode" umetnica u fokus svog posmatranja stavlja pejzaže, sa dominantnim motivima reka, planina i šuma, i razmatra ga dualistički - na klasičan način, laviranjem i, kao antiteza, žičanim crtežima, ali ovoga puta po prvi put koristi bakarnu žicu, različitih boja i debljina, uz pomoć kojih dobija finije odnose.

„Nemirne vode" kao naslov izložbe, nameće se i kao paradigma vremena u kome živimo, praćeno neizvesnostima, strahovima i turbulentnim događajima. U moru nesigurnosti prepustiti se toku vremena znači postati fluidan, fleksibilan i adaptivan ali i naučiti vešto ploviti kroz sve neprilike. Ništa nije čvrsto i stabilno, kao ni prostorni crteži Nine Ivanović.

Iako konstruisani od armature, čeličnih i bakarih žica, forme i oblici postaju demetarijalizovani u prostoru, te u savremnom kulturnom kontekstu oni postaju vizuelne beleške vremena, našeg odnosa prema prirodi i njenim tokovima.

Gošća emisije će biti Nina Ivanović.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво