Читај ми!

Da li deca danas imaju previše prava?

Gost emisije: Dr Zoran Milivojević, psihoterapeut i pisac. Telefon za pitanja i komentare je 011 322 96 53

U dvadesetom veku na globalnom nivou doneto je nekoliko deklaracija, konvencija i protokola koji se bave dečijim pravima. U najopštijem smislu svi oni zagovaraju jednakost prava za svu decu sveta bez obzira na rasu, veru, poreklo ili pol. Takođe, s obzirom na mentalnu i fizičku nezrelost deteta, traže posebnu brigu i zaštitu uključujući pravnu.

Prva deklaracija o pravima deteta imala je desetak članova, ali se, u međuvremenu, u Konvenciji UN i njenim protokolima nakupilo više od stotinu. Uporedo sa tim, na nivou pojedinačnih država razvijeno je čitavo zakonodavstvo i doneto niz akata u čijem fokusu su dečija prava, a dete kao autonomni „pravni subjekt" postavljeno u centar svih normi.

U Radaru danas razgovaramo o položaju dece u normama i praksi, a pitanje emisije je ‒ da li deca danas imaju previše prava. O tome govori i naš gost psihoterapeut i pisac dr Zoran Milivojević.

Emisiju uređuje i vodi Radovan Pantović.

 

Радар Радар

Autor:
Група аутора

У емисији „Радар", гости и слушаоци разговарају о актуелним темама из друштвеног и културног живота. Телефон у студију Радио Београда 2, 011 3229 653, отворен је за јављања слушалаца петком од 12-12:55. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво