Читај ми!

Vakcine protiv kovida 19

O razvoju vakcina protiv kovida 19 razgovaramo sa dr Milošem Markovićem, vanrednim profesorom imunologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Globalna naučna zajednica ujedinjena je u radu na razvijanju efikasne i bezbedne vakcine protiv virusa SARS-Cov2. Preko 200 vakcina trenutno se nalazi u različitim fazama ispitivanja, dok se njih 11 nalazi u trećoj, završnoj fazi kliničkih studija. Sa prof. Markovićem razgovaramo o tome koji se sve pristupi koriste u razvoju vakcine protiv novog korona virusa, ali i o tome kako izgleda proces razvoja i registracije vakcine.

Prvi put su razvijene vakcine u kojima se koristi molekul informacione RNK. Otkrivamo na koji način ove vakcine dovode do imunskog odgovora, a govorimo i o njihovim prednostima i manama u odnosu na vakcine dobijene konvencionalnim metodama. Naš sagovornik će odgovoriti i na brojna pitanja vezana za efikasnost i bezbednost vakcina, trajanje imunskog odgovora, a objasniće i fenomen tzv. „citokinske oluje", preteranog imunskog odgovora organizma, koji dovodi do vrlo teške kliničke slike kod nekih pacijenata inficiranih novim korona virusom.
U redovnoj rubrici prof. Momčilo B. Đorđević govoriće o distribuciji vakcina i brojnim logističkim izazovima.

Autor i voditelj emisije je Tomica Miljenović.

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво