Читај ми!

Emisija o radiju i radiofonskom stvaralaštvu

Tragovima zvučnog nasleđa FDU

U emisiji Nevidljivi ljudi predstavljamo projekat Tragovima zvučnog nasleđa - digitalizovana audio-arhiva Fakulteta dramskih umetnosti. Reč je o prvoj, ali izuzetno značajnoj i monumentalnoj aktivnosti Fakulteta na planu digitalne transformacije fonoteke i audio-građe. Njome bi trebalo da budu sačuvani i javnosti dostupni raznovrsni zvučni materijali koji baštine preko 70 godina postojanja i 35 godina produkcijskih aktivnosti ove obrazovne ustanove. O značaju digitalizacije pomenute građe i stvaranja autentičnog virtuelnog prostora u kome je ona sačuvana, arhivirana, sistematizovana i spremna za javno predstavljanje, razgovaramo sa dr Mirjanom Nikolić, redovnom profesorkom FDU i inicijatorom ovog projekta.

Najavićemo i novu sezonu FLUX radija, periodične onlajn radio-stanice koja studentima FDU - mladim autorima, producentima i ljubiteljima radija - obezbeđuje prostor da pokažu da je ovaj medij mnogo više od džuboksa hitova, i u kojem imaju priliku da kroz nove forme i na razne načine obrađuju različite teme. Sa nama će zvukom biti Igor Milakov, direktor FLUX-a, i Magdalena Zrnjević, zadužena za komunikacije i odnose sa javnošću.

Upravo na današnji dan, 14. novembra 1926. Međunarodni savez za radiofoniju usvojio je „Ženevski plan", prvi međunarodni propis u oblasti radio-difuzije, kojim je predviđena dodela frekvencija i zahvaljujući kojem je Radio Beograd dobio takozvanu „isključivu" talasnu dužinu.

U „Kutiji za pamćenje" emitujemo odlomke iz razgovora vođenog za ciklus emisija „Gost Drugog programa" 1984. godine, kada je sagovornik Miloša Jevtića bio makedonski glumac Petre Prličko. Ovaj dramski umetnik, čije pravo ime je Perica Aleksić i koji nas je napustio pre tačno četvrt veka, ostvario je preko pet stotina uloga na sceni, filmu, radiju i televiziji, a inače je jedan od osnivača Radio Skoplja.

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво