Читај ми!

Jovica Đorđević

Razgovor sa harmonikašem Jovicom Đorđevićem

Rođen je 1973. u Valjevu. Otac mu je bio harmonikaš, pa je Jovica Đorđević već sa tri godine počeo da svira isti instrument, a sa šest je imao i prvi javni nastup. Svirao je sa ocem na Radio Valjevu i kao Wunderkind, kako su ga nazvali u to vreme, nastavio sa uspesima i za vreme školovanja.
U OMŠ "Davorin Jenko " u Beogradu završio je harmoniku, a u OMŠ "Vatroslav Lisinski" klavir. Godine 1988. upisao je harmoniku u SMŠ " Kornelije Stankovic", u klasi Ljiljane Ivanovic.
Godine 1992. položio je prijemni ispit na kijevskom Konzervatorijumu i bio primljen u klasu V.V Besfamiljnova. Petogodišnji nastavni plan savladao je za tri godine, sa prosečnom ocenom 10, te dobio crvenu diplomu sa rednim brojem 000001.
Postdiplomske studije upisao je 1995. na Nacionalnoj akademiji P.I. Čajkovski u Kijevu i završio ih takođe sa svim desetkama za dve , umesto za predviđene tri godine. 18 juna 1997, na svoj 24. rodjendan, položio je poslednji, magistarski ispit sa ocenom 10+.
Tokom školovanja, pored odličnih ocena, uspešno je nastupao kao solista širom Italije, Španije, Rusije, Ukrajine, Nemačke, Austrije, Francuske, Alžira, Maroka, Tunisa. Takođe je nastupao i sa SImfonijskim orkestrom Vojske Jugoslavije i Niškim simfonijskim orkestrom. Godine 1997. snimio je kompakt disk " Solo harmonica" u produkciji PGP, sa delima Baha, SKarlatija, originalnih ostvarenja Zubickog, obradama Jaskeevica. Pored mnoštva amaterskih, republičkih, saveznih i internacionalnih takmičenja, najdraže mu je Prvo međunarodno takmičenje 1989. kada je bio sveukupni pobednik "GRAND PRIX" u Francuskoj. Usledile su nagrade na prestižnim takmičenjima (Castelfidardo, Kubok Krivbassa, Pula, Arasate...)
Od 2002. godine živi u Austriji i radi na konzervatorijumu "Gustav Maler", a od septembra 2012. i na konzervatorijumu "Prajne" u Beču. Za kratko vreme dobio je veliku klasu učenika koji su osvojili i mnoštvo nagrada na takmičenjima širom Evrope. Poslednjih godina, zbog specifičnosti tehnike sviranja na harmonici, dosta je aktivan kao gostujući profesor i predavač na raznim seminarima u Italiji, Austriji, Belorusiji, Mađarskoj, Hrvatskoj. Takođe često nastupa i sa svojim sinom Stefanom, koji do sada ima četiri nagrade na internacionalnim takmičenjima, dok je ćerka Nina (6,5) osvojila prvo mesto u kategoriji do 10 godina na takmičenju VAMÖ (Austrija), tako da se tradicija nastavlja.

Od jeseni 2017. Jovica Đorđević je deo tima Arijit Singh & world musicians sa kojim je svirao 12 koncerata u Americi (na kojima je prodato 200000 ulaznica), Torontu, Londonu, Dohi, Dubaiju, Johanesburgu, Durbanu, Roterdamu i oko 50-ak koncerata u Indiji. Ovaj tim je nastupio i na svadbi ćerke multimilijardera Mukeša Ambanija prve večeri slavlja (koje je trajalo 5 dana), dok je naredne pevala Bjonse, a ubrzo potom je nastupio i na svadbi Ambanijevog sina. Jovica Đorđević je snimio i nekoliko numera za MTV India sa poznatim Bolivud producentima.

Autor emisije: Ana Ćirica

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво