Читај ми!

70 godina Muzeja primenjene umetnosti

Ljiljana Miletić Abramović

Muzej primenjene umetnosti osnovan je 6. novembra 1950. i u njegovoj ličnoj karti stoji da „najstariji predmeti u vlasništvu Muzeja datiraju iz IV veka p.n.e. i pripadaju numizmatičkoj zbirci (novac Stare Grčke) u Odseku za metal i nakit, dok zbirke u Odseku za savremenu primenjenu umetnost sadrže i najsavremeniju umetničku produkciju... Muzej poseduje oko 37.000 predmeta primenjene umetnosti, među kojima se nalaze i dela izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja..."

Muzej primenjene umetnosti se od osnivanja nalazi u zgradi na Topličinom vencu, u dvospratnoj palati koju su za dr Jakova Čelebonovića 1929. projektovali arhitekti Stevan Belić, Nikolaj Krasnov i Neregar, i - da nije pandemije - tu bi i ovog 6. novembra bila velika gužva na otvaranju rođendanske studijske izložbe.

U Gradu, uz arhivske snimke, mr Ljiljana Miletić Abramović - direktorka Muzeja primenjene umetnosti - govori o 70 godina Muzeja, o njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Autori emisije su Snežana Ristić i Radonja Leposavić.

 

Град Град

Autor:
Снежана Ристић и Радоња Лепосавић

Индивидуалистички, критички модел културе рађао се и развијао са рађањем и развојем urbsа – један од путева данашње рехабилитације индивидуализма је онај који нас враћа у Град. Комплексност урбане форме предложак је за структуру емисије. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво