Читај ми!

100 godina u etru

Emisija o radiju i radiofonskom stvaralaštvu

Centralni deo emisije biće posvećen stogodišnjici od početka rada prve komercijalne radio-stanice, KDKA u Pitsburgu, u Pensilvaniji. Naime, 2. novembra 1920. Frenk Konrad Vesinghaus, inženjer i naučnik, vlasnik kompanije „Vestinghaus elektrik", u etru je pratio izbornu trku između predsedničkih kandidata Vorena G. Hardinga i Džemsa Koksa.

Zabeleženo je da je program pratilo oko 1.000 slušalaca tada novog medija, a rezultate izbora pročitao je Lio Rozenberg, koji je tako postao prvi profesionalni spiker u istoriji radija. Ubrzo je KDKA zaposlila i prvog sportskog komentatora, Harolda Arlina, stručnjaka za američki fudbal, od 1921. emitovali su i prvi religijski program „Vazdušna crkva", prvi su prenosili preko radija pozorišnu predstavu, emitovali prvu reklamu itd.

Na sreću, ima i važnih arhivskih i dokumentarnih snimaka koji mogu da nam ilustruju početak rada stanice KDKA. U njima ćemo uživati, a u priči našeg dopisnika iz SAD Aleksandra Žigića saznajemo kakvu ulogu i značaj radio na „novom" kontinentu ima čitav vek kasnije.

U rubrici „Kutija za pamćenje" emitujemo odlomke iz razgovora koji je Miloš Jevtić vodio sa književnikom Bogdanom Čiplićem, etnologom, istaknutim dramskim piscem, jedno vreme upravnikom Srpskog narodnog pozorišta i osnivačem tamošnje Opere. Čiplić je za ciklus emisija Gost Drugog programa govorio 1977. godine, a ovih dana obeležićemo 110 godina od njegovog rođenja.

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво