Читај ми!

Iz sveta informacionih tehnologija

Nepoštovanje poreskih propisa...

"Poreska uprava Republike Srbije je na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva... ustanovila visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta fizička lica. Ovi prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, grafičkog dizajna itd. Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama („jutjuberi", „influenseri"), internet klađenja i slično..."

Šta ovo tačno znači i na koga se odnosi - da li samo na jutjubere i influensere, kako su uglavnom preneli mediji? Kakve su reakcije na ovu vest, imajući u vidu da prijavljivanje i plaćanje poreza na prihode iz inostranstva nije ništa novo? Budući da je Poreska uprava Republike Srbije pozvala sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave, da to samoinicijativno učine, da li to znači da ljudi sada sami moraju da obračunaju porez i da plate i unazad za neki period? Koji je mehanizam kojim se otkriva ko tu obavezu namerno previđa - odnosno, kako može da se kontroliše da li ste nešto radili (i zaradili) onlajn. I na kraju, ko tu i na šta ima pravo?

Sa nama uživo u emisiji Digitalne ikone - Ivana Ćirković, konsultantkinja u oblasti digitalnog marketinga, Uroš Nedeljković, advokat i Milan Trbojević, poreski savetnik.

Urednik i voditelj emisije: Tamara Vučenović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво