Читај ми!

Bratislav R. Milanović

Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, subota 24. oktobar u 19 časova.

Veče Bratislava R. Milanovića u okviru programa „Poezija uživo!", koji organizuje Radio Beograd 2 u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca održava se u subotu 24. oktobra, od 19 časova.

Bratislav R. Milanović rođen je 1950. u Aleksincu. Studije jugosvetske književnosti završio je na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Prvu pesmu objavio je 1968. u časopisu „Student", a prvu pesničku knjigu, Jelen u prozoru, 1975. Potom slede zbirke Klatno (1980), Neman (1987), Balkanski pevač (1995), Vrata u polju (1999), Silazak (2004), Male lampe u tamnini (2006), Pisma iz prastare budućnosti (2009), Cvrčak u decembru, izabrane i nove pesme (2013), Odron svetlosti (2017), kao i dvojezična izdanja: Balkanski pevač (2001) na srpkom i rumunskom, Nepotreban letopis (2007) na srpskom i engleskom, Male lapme u tamnini, izbor iz poezije (2015) na srpskom i makedonskom, Pisma iz prastare budućnosti (2017) na srskom i italijanskom. Na engleskom je 2010. objavljena knjiga Door's in a medow, a na italijanskom 2012. Lettere da un future remote. Prvi tom Sabranih pesama, Bratislava R. Milanovića „Pesme I" objavljen je 2019.

Dobitnik je sledećih pesničkih nagrada: Brankova nagrada, Milan Rakić, Đura Jakšić, Srboljub Mitić, Prosvetina nagrada, Nagrada Rade Drainac, Zlatni Orfej, Zmajeva nagrada, Gračanička povelja, Rade Tomić. Osim poezije, Bratislav R. Milanović napisao je roman Potok (2001), za koji je dobio Nolitovu nagradu, i priče Tajne svetih i senovitih svetova (2015). Bavi se i priređivanjem knjiga i prevođenjem sa italijanskog i francuskog.

Član je Udruženja književnika Srbije i srpskog PEN-a. Godine 2000. Bio je predsednik Odbora za međunarodnu saradnju Udruženja književnika Srbije, a nekoliko godina potom umetnički direktor Međunarodnih susreta pisaca UKS-a.

Ulaz na program „Poezija uživo!" je slobodan, uz obaveznu ulaznicu koja se može dobiti na blagajni Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca.

Direktan prenos večeri Bratislava Milanovića iz Kolarčeve zadužbine možete pratiti na talasima Radio Beograda 2.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво