Читај ми!

Gost Milica Rakić, umetnica

„Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti"

Tokom septembra meseca u „Novoj galeriji vizuelnih umetnosti" u Beogradu, Milica Rakić je organizovala izložbu „Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti" kojom je nastavila da istražuje potencijal koji se nalazi u odnosu umetničkog rada i galerijskog prostora a u rekonstrukciji onoga što je istorijski istaknuto i onoga što je prećutano - prirodu kohabitacije živih i mrtvih senki socijalističkog nasleđa.

Svoje stvaralaštvo Milica Rakić bazira na konceptualnom pristupu postulatima naše komunističke prošlosti što izražava kroz vrlo različite medijske načine, od iscenacije i performansa, do pisanog stejtmenta i video arta. Jedna od uporišnih tačaka Miličinog stvaralštva je njen alter ego - drugarica Milica Rakić, koja je na izložbi „Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti" najzad dobila i svoj materijalni oblik.

Okupirajući celokupni objekat kuće u Krunskoj 60, izložbeni projekat u oficijelnom galerijskom prostoru obuhvata i Miličine kondenzovane verbalne iskaze, dobro „nahranjene" ambivalentnim referencama. Značenjski polemične i napete. Iako nalik otisnutim tekstualnim izvodima, ove poetičko konfliktne i zavodljivo intrigantne verbalne konstrukte ozvučava, zapravo, skriveni slikarski postupak. Jer, vizuelna inteligencija ovog projekta upravo se pokazuje na osnovu probirljivosti sredstava i njihove svrsishodnosti, navela je Anica Tucakov, dodajući da su ti slogani deo jasno formulisanog izložbenog zahvata, koji raspolaže unutrašnjom merom i logikom, te domišljatom idejnom armaturom (izvor: SEECult).

Kombinujući arhivsku građu i slikane verbalne komentare, Milica je ovog puta fokusirala malo poznate podatke o učešću žena u posleratnom jugoslovenskom društvu i političkom institucionalnom okviru, a sve je to bilo uobličeno u scenski prizor s jasnom, teatarskom, stilizovanom, dramaturškom formom.

Pored Milice Rakić, gost Znakova biće i Vladimir Bjeličić, umetnik, kustos, istoričar umetnosti i dugogodišnji Miličin saradnik.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво