Betoven u galeriji

Sandra Belić i prijatelji

Obeležavanju 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena Radio Beograd 2 se priključio i ciklusom od četiri koncerta u Galeriji RTS-a „Betoven u galeriji". Na drugom koncertu nastupiće naša poznata violončelistkinja Sandra Belić sa svojim muzičkim prijateljima ‒ pijanistkinjom Ljiljanom Vukeljom i fautistom Ljubišom Jovanovićem. Pored Sonate br. 3 u A-duru op. 69, Sandra Belić će sa Ljiljanom Vukeljom izvesti i dve kompozicije u transkripciji za violončelo i klavir (solo pesmu Adelaide op. 46 i Romansu br. 1 u Ge-dur op. 40), dok će sa Ljubišom Jovanovićem odsvirati Betovenov Duo br. 1 u Ce-dur u aranžmanu za flautu i violončelo.
Direktan prenos koncerta možete pratiti na talasima Radio Beograda 2 i na platformi RTS Planeta.

Sandra Belić je diplomirala violončelo sa posebnim pohvalama u klasi čuvenog soliste Andrea Navare, na Univerzitetu za muziku i dramu u Beču. Usavršavala se kod Danijela Šafrana, Zigfrida Palma i Borisa Pergamenčikova, a posebni podsticaj za rad dala joj je slavna Natalija Gutman. Kao solista, nastupala je sa brojnim ansamblima, među kojima su: „Musica viva" iz Moskve, Kamerni orkestar „Franc List" iz Budimpešte, Simfonijski orkestar Radio Brisela, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar RTS-a ili Gudački orkestar „Dušan Skovran", čiji je bila i dugogodišnji solista. Gostovala je širom sveta, od Evrope (Austrija, Italija, Grčka, Čehoslovačka, Velika Britanija, Hrvatska, Poljska, Mađarska, Rumunija) preko Izraela do SAD, Japana i Kine.
Osim za domaće i radiotelevizijske stanice nekadašnje Jugoslavije, snimala je i za britanski Bi-Bi-Si, italijanski RAI i japanski NHK. Prvi je srpski muzičar kome je objavljen autorski kompakt-disk u Japanu.
Svojim muziciranjem Sandra Belić je inspirisala nekoliko domaćih i stranih kompozitora da joj posvete svoja dela, a zahvaljujući njoj, srpsku premijeru su doživeli koncerti za violončelo Andrea Žolivea i Džona Tavenera.
Paralelno sa solističkom i karijerom kamernog muzičara, Sandra Belić se bavi i pedagogijom. Redovni je profesor violončela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i drži majstorske kurseve i u Srbiji i u svetu (u Austriji, Ukrajini, Izraelu, Makedoniji, Japanu, Španiji, Hrvatskoj, Italiji).
Dobitnica je i mnogih značajnih priznanja. Godine 2003. dodeljena joj je nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najbolji nastup u koncertnoj sezoni Beograda, a 2011. dobila je nagradu za najbolju interpretaciju na Tribini savremene muzike u Beogradu.

Urednik ciklusa i prenosa: Bojana Žižić
Producent: Nela Bulić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво