Gordana Stanišić

„Damnjan na iskustvima Damnjana", Narodni muzej Beograd

Ostvarujući ugovor, potpisan s Dragoslavom Damnjanovićem pri darivanju reprezentativne zbirke umetnosti druge polovine XX veka, Narodni muzej je organizovao izložbu radova njegovog brata, Radomira Damnjanovića Damnjana, koji čine najveći deo kolekcije. Na izložbi „Damnjan na iskustvima Damnjana" predstavljeno je oko osamdeset radova od 163 koliko se nalazi u kolekciji. Zbirka je u potpunosti bila predstavljena 2011. godine u prostoru tadašnjeg „Muzeja 25. maj".

S obzirom na to da su u poklon-zbirci zastupljeni radovi koji oslikavaju adekvatno sve faze razvoja Damnjana, autorka izložbe, muzejska savetnica Gordana Stanišić, izložbi je pristupila retrospektivno a katalog (koji će se pojaviti tokom trajanja izložbe) je koncipirala monografski. U dva prostora muzeja ona je, kroz radove izvedene u veoma različtim medijima, ukazala na ideje kojima se Damnjan bavio i pitanja koja je postavljao pred sebe, a samim tim i koliko je ovaj umetnik značajan za našu, ali i evropsku umetnost.

Radomir Damnjanović Damnjan je već svojim ranim radovima („sintetičkim pejzažima") skrenuo pažnju kritike. Konceptualnu umetnost je dočekao raširenih ruku, kao idejni komleks veoma blizak njegovom razmišljanju, i upravo je u tom periodu otvorio niz pitanja, koje će na različite načine u narednim decenijama rešavati. Već sredinom sedamdesetih odlazi u Milano i počinje veoma uspešnu internacionalnu karijeru, tako da se njegova dela nalaze u svim prestižnim insitutcijama umetnosti u svetu.

Gošća Znakova biće autorka izložbe Gordana Stanišić, muzejska savetnica, a čućemo i deo razgovora s Damnjanom vođen 2010. godine.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво