Zvuci ulice

U današnjoj emisiji Vreme muzike urednica Gorica Pilipović pozabaviće se pitanjem kakvi su zvuci ulazili sa ulice u radnu sobu kompozitorâ, šta su za njih značili i kako su ih obrađivali.

Reč je o muzičkim stvaraocima iz različitih epoha - od renesanse do danas.

U Londonu XVI veka, na primer, a i kasnije, naravno, deo svakodnevice bili su uzvici uličnih prodavaca koji su nudili hranu ili usluge oštrenja noževa ili čišćenja dimnjaka (setimo se samo, ne tako davno kod nas moglo se čuti: Popravljam kišobrane!). Takođe, kada bi neko nešto izgubio, jednostavno bi vikao.

Kompozitor Orlando Gibons došao je na ideju da napiše kompoziciju „Uzvici Londona". Gibonsova genijalnost bila je u tome što je uopšte pomislio da ove banalne uzvike, sa njihovim melodijskim intonacijama, upotrebi kao muzički materijal. To bismo pre očekivali od nekog stvaraoca HH veka, otvorenog za sve moguće izvore inspiracije. Gibons je, štaviše, pokrenuo čitav jedan mali žanr koji je cvetao naročito u periodu od 1605. do 1615, i koji su negovali danas poznati autori Tomas Vilkis i Tomas Rejvenskroft, ali i nama nepoznati Vilijam Kobold, Ričard Dering i Majkl Ist.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво