Emisija o radiju i radiofonskom stvaralaštvu

Sekundanti u etru

 

Avgusta 1922. emitovana je prva radio-reklama - na njujorškoj stanici WEAF u desetominutnom prilogu predstavljena je kompanija „Kvinsboro", a preko radio-talasa je oglasila prodaju stambenog kompleksa u Kvinsu. Reklame su od samih početaka predstavljale važan segment programa, a i predratni Radio Beograd je aktivno učestvovao u ovoj medijskoj tržišnoj utakmici.

O kreativnom potencijalu u proizvodnji i plasmanu reklama, o važnosti zvučnog oblikovanja reklamnih blokova, o istoriji radio-advertajzinga razgovaramo sa Urošem Rankovićem, producentom u oblasti radija i kulture, a emitovaćemo i jednu uzbudljivu zvučnu rekonstrukciju ekonomsko-propagandnog programa iz sredine tridesetih godina prošlog veka iz beogradskog studija...
Ove sedmice je na nesvakidašnji način, dvadesetčetvoročasovnom emisijom višejezičnog programskog sadržaja na 24 radio-stanice, obeležen jedan vek od trenutka kada su na terasi Teatra „Koliseo"„ludi ljudi sa krova", kako ih je tadašnja štampa nazvala, instalirali radio-predajnik firme „Markoni" i prenosili okupljenom auditorijumu Vagnerovu operu „Parsifal". To je bio prvi, nazovimo ga tako, radio-prenos u Argentini, ali i prvi bežično emitovani prenos u svetu za veći broj okupljene publike.
U rubrici „Kutija za pamćenje" emitujemo odlomke iz razgovora Miloša Jevtića sa istoričarom, akademikom Miloradom Ekmečićem, koji nas je napustio upravo na današnji dan pre pet godina. Za ciklus emisija „Gost Drugog programa" govorio je u Sarajevu i na surčinskom aerodromu pre tačno ri decenije.

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво