Ekološki magazin

Vinčanska kultura, pre sedam hiljada godina, imala je sve što je čoveku potrebno: energetski efikasne kuće, oštro sečivo za košenje trave, posuđe i za svaki dan i za posebne prilike, mini suknje, "ve izrez" i čarape.

Imali su i razuma da drže socijalnu jednakost i ne pomešaju potrebe sa željama. O fascinantnoj kolevci evropske civilizacije govori Dragan Janković, arheolog Muzeja Grada Beograda i kustos arheološkog nalazišta u Vinči.

Biodiverzitet daleko nadmašuje reč kojom se ovaj pojam opisuje. Verovatno biste mogli, pa i bez gledanja u knjigu, da nabrojite šta ga sve čini, a možda biste se setili i sebe. Ali, ono što nam uglavnom izmiče, posebno ako živimo u gradu, je sav kolorit, prelivanje, kretanje, promena, eksplozija i poezija života. O punom značenju biodiverziteta govori dr Voislav Vasić. 

Onomad je jedno od predizbornih obećanja bilo ukidanje ekološke takse za motorna vozila, čime je cena registracije smanjena za hiljadu dinara. To je u prvom momentu bilo: "Juhu!", a onda su most i ćuprija odradili svoje. Hronologiju ili elegiju finansiranja zaštite životne sredine izložiće Dejan Maksimović iz Ekološkog centra Stanište iz Vršca.

Fotograf Saša Preradović je tri godine po Srbiji pratio crnog lešinara, a kada je uspeo da ga snimi - postao je udarna vest na sajtu Nacionalne geografije.

Autor i voditelj: Aleksandra Vukićević  

Чекајући ветар

Autor:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво