Una Popović, aktivnosti „AICA Srbija”; Ksenija Marinković i Milorad Stajčić iz galerije „X vitamin”

Epidemija virusa korona i mere koje su države uvele radi borbe protiv njegovog širenja bilo je nešto sasvim novo i za društva i za pojedince.

Organizacija života prema antipandemijskim propisima/preporukama uvela je ne samo nove relacije u društvenim odnosima već je stare stavila u potpuno nove kontekste.

Srpski ogranak Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA) tokom pandemije i vremena izolacije bio je vrlo aktivan u rešavanju egzistencijalnih problema svojih članova, pre svega mladih koji su mahom nezaposleni ili rade kao frilenseri ili na ugovore. U toj borbi za egzistenciju u novonastaloj sutuaciji iza problema istoričara umetnosti stala je srpska AICA pošto je jedina organizovana (koliko-toliko) strukovna organizacija. Koje su to sve bile akcije i kakav su uspeh imale, i zašto baš AICA, razgovaraćemo s predsednicom srpskog ogranka AICE Unom Popović, kustoskinjom MSU u Beogradu.

Istoričarka umetnosti Ksenija Marinković i umetnik Milorad Stajčić pre dve godine osnovali su Galeriju „X vitamin" kao mesto koje „se bavi ispitivanjem metabolizma savremene umetnosti u Srbiji". Izlagačka koncepcija galerije bazirana je na prezentaciji radova mladih umetnika i onih srednje generacije. Istovremeno, to je i prostor za razgovore, druženja, kao i organizovanje autorskih izložbi. Posebnost galerije su otvaranja izložbi, koja su često začinjena DJ koncertima, performans ili akrobatskim nastupima. O konceptu galerije i budućim (postkoronskim) projektima govore Ksenija Marinković i Milorad Stajčić.

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво