O istoriji i pseudoistoriji

Gosti emisije su istoričari: Dejan Ristić i dr Aleksandar Uzelac.

Šta je istorija, a šta pseudoistorija? Gotovo svako pojednostavljeno prikazivanje naučnih otkrića, sa unošenjem romantičnih momenata, i pravljenjem od naučnika-istoričara nekakvih heroja, prema Daglasu Alhinu, već samo po sebi spada u pseudoistoriju, ili lažnu istoriju. Prema piscima Majklu Šermeru i Aleksu Grobmanu, pseudoistorija je "ponovno pisanje prošlosti u dnevno-političke svrhe, ili zarad sticanja lične koristi".

Zašto sada buja pseudoistorija, da li je to karakteristično samo za srpsku sredinu ili ceo naš region, o "bečko-berlinskoj" i "autohtonističkoj" istorijskoj školi, koliko je potenciranje priče o starosti Srba štetilo srpskim nacionalnim interesima u 19. veku, a koliko danas, ko podržava pseudoistoriju, zašto je toliko medijski prisutna i institucionalno podržana, da li su sami istoričari i istorijska struka reagovali na pravi način do sada, kako se to reflektuje na školstvo i udžbenike iz istorije? Ovo su neka od pitanja za goste ovonedeljne Riznice, u okviru teme - istorija i pseudoistorija, istoričare - Dejana Ristića i dr Aleksandra Uzelca.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво