Poljska simfonija Petra Čajkovskog

„Mislim da neću pogrešiti ako kažem da je od svih simfonija Petra Čajkovskog Treća najmanje izvođena i najmanje poznata”, rekao je veliki ruski dirigent Jevgenij Svetlanov.

U drugoj emisiji avgustovskog ciklusa Kako slušati muziku, posvećenog simfonijama Čajkovskog, došao je red upravo na nju. Urednica je Gorica Pilipović.
„Ja, na primer, veoma volim ovu simfoniju i smatram da ona zauzima posebno mesto u celokupnom simfonijskom opusu Čajkovskog. Kada bismo određivali to mesto, tada bi reč romantičarski - romantizam u viteškom smislu reči - bila najpogodnija", kaže dalje Svetlanov, koga ćemo slušati i kao analitičara dela i kao njegovog interpretatora. Treća simfonija, koja nosi nadimak poljska zbog finalnog stava u ritmu poloneze, u svakom slučaju se izdvaja od ostalih zbog toga što ima pet stavova i jedina je u durskom tonalitetu.

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво