Kosovo, stanje dijaloga

Rešenje i „strani faktor"

U jesen, tačno pre deset godina na Generalnoj skupštini UN u Njujorku posebnom rezolucijom iniciran je dijalog Beograda i Prištine. Sledećeg proleća u Briselu održan je prvi sastanak predstavnika dve strane. Proces je počeo kao tehnički a posredovali su Evropska unija i Sjedinjene države. Od tada dijalog je imao ubrzanja, krize i prekide ali kontinuitet procesa, pravac i energiju davali su međunarodni posrednici, EU formalno i politički, Amerika suštinski.

Dijalog je u međuvremenu iz tehničke razvio i političku dimenziju, a njegov kraj projektovan je kao „sveobuhvatni sporazum". Približavanje završnoj fazi, ulogu posrednika učinilo je vidljivijom, značajnijom i direktnijom, toliko da je srpska strana u jednom trenutku primetila da „neki akteri na zapadu ne bi želeli da se Srbija uopšte meša u rešavanje kosovskog pitanja".

Danas kada je dijalog Beograda i Prištine posle dvadeset meseci prekida ponovo pokrenut, postavlja se pitanje daljih planova i ideja vodećih međunarodnih aktera na putu rešavanja kosovskog pitanja.

Za Rečeno i prećutano o tome govore Slobodan Zečević, naučni savetnik Instituta za evropske studije i Siniša Ljepojević, publicista i dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Londona.

Emisiju uređuje i vodi Radovan Pantović.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво