Simfonije Petra Čajkovskog

Avgustovski ciklus Kako slušati muziku, koji uređuje i vodi Gorica Pilipović, biće posvećen simfonijama Petra Čajkovskog, a u prvoj emisiji biće reči o prve dve.

„Simfonija je najlirskija od svih muzičkih formi, ona koja je sposobna da najpotpunije izrazi sve ono za šta ne postoje reči, a što se prosipa iz duše i želi da bude iskazano", smatrao je Čajkovski. I u ovim rečima nalazi se ključ za tumačenje njegovih simfonija. One su moćni, tehnički zahtevni eseji o odnosu sadržine i forme. Bogate u pogledu muzičke sadržine, one istovremeno zadovoljavaju sve zahteve integrisane, koherentne strukture. Drugim rečima, Čajkovski je u njima pomirio svoj ruski identitet i vrhunsku formu zapadnoevropske muzike, spojio je simfonijsku logiku nemačke škole sa ruskom subjektivnošću i osećajnošću. Čuveni dirigent Feliks Vajngartner govorio je da, ako želimo da upoznamo Rusiju i Ruse, dovoljno je da slušamo samo dva muzička dela - Drugu simfoniju Borodina i Šestu simfoniju Čajkovskog.

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво