Neda Kovinić i Miodrag Miško Petrović

Neda Kovinić „Šta biste dali za poslednjeg svica?", Galerija „Poodrum" Kulturnog centra Beograda; Miodrag Miško Petrović „Enigma", Prodajna galerija „Beograd"

Prostorna video-instalacija „Šta biste dali za poslednjeg svica?" Nede Kovinić u Galeriji Poodrum KCB sačinjena je od filmova nastalih prema istoimenim plesnim izvođenjima izveđeni u Beogradu, Berlinu, Malmeu, Kopenhagenu i Avinjonu u periodu od 2017. do 2019. godine. Reč je o plesnim istraživanjima, improvizacijama i procesima koji tematizuju sopstveni proizvodni okvir - entuzijazam i participaciju - kao prevrtljive predznake našeg doba koji spajaju motivaciju i eksploataciju.

Ovim ciklusom Neda Kovinić nastavlja da istražuje odnos dehunabizovanog društva prema pojedincu ukazujući da je aktuelni sistem vrednosti protivan prirodnom sistemu. Pozivajući se na na Pazolinijev film iz '75 „Nestanak svitaca" u kome on kroz metaforu nestanka ovih insekata govori uopšteno o nestanku jedne vrste zbog prirodnih i društvenih promena, ona postavlja pitanje - da li će ljudski život u suštini preživeti?

Posle duge pauze u Prodajnoj galeriji „Beograd" na Kosančićevom vencu samostalno izlaže Miodrag Miško Petrović, koji se predstavio serijom novih radova pod nazivom „Enigma". U ovom ciklusu radova on prokušava da kroz tradicionalni medij, sliku, istraži odnose vidljivog i „nevidljivog", „svesnog" i podsvesnog. Naime, ukazujući da je vizuelna pojavnost sveta koji nas okužuje za pojedinca velika enigma, Miško Petrović kroz arabesku linija i boja izražava realnost podsvesti i poručuje posmatraču da uključi svoju imaginaciju kako bi dešifrovao predstavu.

„Bitan element svake Enigme je, pored intuitivno kolorisanih oblika iz obilja geometrijskih slika i postavljanje simbola, slova, reči, pojmova..." zapisao je umetnik u predgovoru kataloga.

Gosti Zlatnog preseka su: Neda Kovinić i Miodrag Miško Petrović.

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво