Ekološki magazin

Biti građanin u ova šugava vremena

Narednih petnaest godina na Staroj planini sigurno se neće graditi mini hidroelektrane. To je predviđeno nacrtom novog prostornog plana Pirota i rezultat je borbe ekoloških aktivista. Time je otvorena mogućnost za realizaciju planova o oživljavanju ove planine i njenih sela. Jedan od njih je i pokretanje nastavno-naučnog centra, sa radnim naslovom Mala Petnica. Iz Pirota se javlja Aleksandar Panić, aktivista Pokreta Odbranimo reke Stare planine.

Rani javni uvidi u nešto što se planira u vašoj životnoj sredini po pravilu su više rani nego javni. Nekad strukture kažu da su građani upravo to i to izabrali - a vi ste građanin i vaše komšije su građani i sigurni ste da to niste poželeli, a još manje da vas je neko nešto pitao. Kakvo nam mesto pripada u biranju i odlučivanju, da li ga sami oblikujemo i šta možemo da uradimo - o tome govori sociolog Budimir Babić.

Ciljano trovanje životinja je već dovoljno loše, a još je gore što mnoge budu kolateralna šteta. Trovači su retko kažnjeni, a najčešće koriste zabranjeni furadan, poznat iz ratova kao bojni otrov. Čućete Milana Ružića iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво