Simona Čupić

Simona Čupić "The JFK Culture", American corner, Beograd

Iako je na mestu predsednika SAD proveo samo tri godine, Džon Ficdžerald Kenedi je postao jedna od najuticajnih istorijskih ličnosti savremenog doba. Još za vreme svog mandata, Kenedi je stekao status filmske zvezde i pop ikone, postavljajući nove standarde u krutom političkom životu.

Brojne knjige i tekstovi analizirali su život i delo Džona F. Kenedija i većina ih zaključuje da ni jedan vrhunski političar savremenog doba, ni pre ni posle njega, nije imao te kvalitete koje je on posedovao i iskazao. Prvi je shvatio moć medija i kako ih iskoristiti za lične svrhe. Kao vođa bio je odlučan, što je demonstrirao tokom tzv „kubanske krize". Imao je i preko potrebnu viziju, koju je na najbolji način iskazao zahtevom za osvajanje Meseca. A posedovao je i onu romantičarsku notu bonvivanstva, ali i neophodnog glamura za vreme šezdesetih i konačnog oporavka od rata.

Od svog pseudo aristokratskog pledoajea, preko junaka medijske recepcije i njegovog političkog i privatnog života, do tragičnog kraja u Dalasu, koji i dan danas intrigira brojne teoretičare zavere, Džon Kenedi je postao sinonim za novog lidera novog sveta. Imao je tu jedinstvenu pozitivnu harizmu koja je obećavala bolje sutra, i što je još važnije, kojoj se verovalo.

Uticaj Džona F. Kenedija na kulturu i umetnost, ne samo u SAD već i šire tema je zbornika radova "The JFK Culture", u izdanju beogradskog American Corner-a. Urednica zbornika, prof dr Simona Čupić biće gost Znakova.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво