In memoriam: Zoran Gavrić

Početkom nedelje objavljeno je da je preminuo dr Zoran Gavrić, cenjeni istoričar umetnosti.

Početkom nedelje objavljeno je da je preminuo dr Zoran Gavrić, cenjeni istoričar umetnosti, dugogodišnji direktor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, Predsednik DIUS-a, priređivač, prevodilac i izdavač nekoliko značajnih knjiga iz oblasti istorije umetnosti.

Zoran Gavrić je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1977. godine na Odeljenju za istoriju umetnosti. U Muzeju savremene umetnosti zaposlio se 1981. godine kao kustos Odeljenja za dokumentaciju i već 1984. postao je šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi. U periodu od maja 1986. do januara 1993. izuzetno uspešno je obavljao fukciju upravnika Muzeja. Za vreme njegovog rukovođenja Muzejom, organizovane su po dve retrospektivne izložbe domaćih umetnika godišnje kao i značajne izložbe stranih autora. On je kao upravnik MSU organizovao i prve retrospektivne izložbe srpskih umetnika u inostranstvu, poput Save Šumanovića u Minhenu ili Milene Pavlović Barili u Parmi, a pokrenuo je i edicije stručnih publikacija: Teorija umetnosti, Poetike srpskih umetnika XX veka, i Srpski umetnički kritičari.

Gavrić je od studentskih dana objavljivao tekstove iz teorije i nauke o umetnosti, kao i prevode stručnih tekstova sa nemačkog i engleskog jezika. Njegove tekstove karakterisala je velika erudicija i besprekorno poznavanje teorije, i predstavljali su vrhunske domete srpske i jugoslovenske istorije umetnosti. U drugoj polovini devedesetih publikovao je nekoliko izuzetno značajnih knjiga iz oblasti istorije i teorije umetnosti, poput: Donald B. Kuspit: izbor tekstova, 1985; Marcel Duchamp, 1995; Erwin Panofsky, Idea, 1996; Joseph Beuys - život i delo, 2001; Wilhelm Worringer: Studije o umetnosti XX veka, 2003.

Zoran Gavrić je predavao na Fakultetu primenjenih umetnosti, a kao profesor po pozivu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore na Cetinju. Dobitnik je nagrade „Lazar Trifunović" 2005. godine.

Današnje izdanje Znakova posvećeno je ovom izuzetnom istoričaru umetnosti.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво