Dramsko i muzičko u delu Laze Kostića

Gošća Riznice: dr Ana M. Zečević, teoretičar muzike

"Rukopis dr Ane Zečević pod naslovom Dramsko i muzičko u delu Laze Kostića je rad izuzetne vrednosti koji govori i o autoru koji pristupa interdisciplinarno, po prvi put, delu Laze Kostića. U ovom radu je na jednom mestu sakupljeno, naučno obrađeno, i sistematizovano sve ono što je u delu Laze Kostića predstavljalo podsticaj za dramski izraz, a posebno obimna muzička građa koja je nastala na osnovu njegovog dela i iz njegovog dela. Naučni doprinos ovog rada se takođe ogleda i u tome što je to prvi iskorak u ozbiljno naučno promišljanje o graničnim područjima, posebno kada su u pitanju stvaraoci koji imaju široku lepezu stvaranja, kao što je slučaj kod Laze Kostića. Svim navedenim želim da ukažem na apsolutnu opravdanost istraživanja dela koja su rezultat sinergije tri umetnička izraza: književnost, drama i muzika"(prof. dr Luka Kecman, iz recenzije monografije Ane. M. Zečević Dramsko i muzičko u delu Laze Kostića).

Povodom 110 godina od piščeve smrti i u susret jubileju, 190 godina od rođenja Laze Kostića (1841-1910), o dramskom i muzičkom u delu Laze Kostića, u ovonedeljnoj Riznici, razgovaramo sa dr Anom M. Zečević, teoretičarom muzike, profesorom u srednjoj muzičkoj školi „Josip Slavenski" u Beogradu i autorom istoimene monografije.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво