Lokateli: Trio sonate opus 8

Godine 1744. Pjetro Lokateli je u Amsterdamu objavio svoju osmu zbirku kompozicija – šest sonata za solo violinu i četiri trio sonate.

U muzičkim izdanjima svog doba ova zbirka se izdvaja i po broju dela koja je autor uvrstio i po mešanju dva žanra. Lokatelijevi savremenici pravili su isključivo zbirke od 6 ili 12 kompozicija, i tada grupisali samo jednu instrumentalnu formu. I, dok su violinske sonate predvidljivo oslonjene na Korelijev stil, trio sonate donose potpuno iznenađenje. Najpre, zato što se Lokateli ovom žanru retko obraćao, a potom i činjenicom da je tih godina ovaj žanr gotovo izašao iz mode. Lokatelijevo majstorstvo kao kompozitora, međutim, vratilo ih je u fokus javnosti.
U današnjem Autogramu Lokatelijeve Trio sonate opus 8 slušaćete u intepretaciji koju su ostvarili: Elizabet Volfiš i Rejčel Iserlis (violine), Ričard Teniklif (violončelo) i Pol Nikolson (čembalo).

Autor emisije je Ivana Komadina.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво