Srpski izlazak na more

Mediji u Srbiji postavljaju pitanje zbog čega je Albanija spremna da Kosovu trajno ustupi deo najveće putničke luke u toj državi i jedne od najvećih luka u Jadranskom moru.

„U zamenu za deo kosovske teritorije, Srbija bi dobila izlazak na more" ‒ ovo je u najkraćim crtama predlog Gregora Koplia, direktora Instituta za strateške studije u Vašingtonu, za rešenje kosovskog pitanja koji je podiogao prašinu u delu javnosti.

Priča o srpskom izlasku na more u današnjoj severnoj Albaniji je bila aktuelna pre više od jednog veka, za vreme pregovora u Londonu tokom Prvog balkanskog rata 1912‒1913. godine, i tada jeste postojala i ideja o srpskom koridoru kroz severnu Albaniju radi izlaska na more u mestu Sveti Jovan Medovski (danas albanski Šenđin), istočno od Ulcinja. Ovaj predlog je donekle reafirmisan sa naše strane i tokom pregovora u Parizu 1919. godine.

Da li bi ponuda za „veliki kompromis" mogla da bude samo politička podvala? Koliko u toj ideji ima bilo kakve realnosti? Govore prof. dr Miloš Ković, istoričar i Živojin Rakočević, direktor Doma kulture u Gračanici.

Autor: Dušanka Petrović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво