Nebeske heroine sveta

U emisiji „Kontrapunkt" govorimo o jedinstvenoj i briljantnoj enciklopediji „Nebeske heroine sveta" koja je svoju 60 promociju imala nedavno u Institutu Servantes a do sada je predstavljana u Srbiji, Rusiji, Grčkoj, na Kipru, u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Autor knjige, gošća naše emisije, prof. Radmila Tonković, prva je žena vazduhoplovni novinar i vazduhoplovni urednik na Balkanu u časopisima „Aeromagazin", „Naša krila" i „Moma-Glasnik", spisatelj, novinar, prevodilac. Dobitnik je između ostalog Diplome i Zlatne medalje Saveza novinara Rusije. Prva je i jedina žena nosilac Počasnog Zlatnog letačkog znaka pilota RV i PVO Vojske Srbije i dobitnik Počasnog Paradnog oficirskog vazduhoplovnog bodeža. U godinama Nikole Tesle - 2006. i 2007 - dvostruki je laureat međunarodne „Invent-diplome" i „Srebrne medalje Nikola Tesla", koje je dobila od Udruženja naučnika, pronalazača i inovatora. Nosilac je visokog priznanja za doprinos razvoju vazduhoplovnog sporta koje dodeljuje Vazduhoplovni savez Beograda, a od našeg čuvenog vojnog opitnog pilota Marjana Jelena na poklon lični Zlatni letački znak sa posvetom - „U znak poštovanja i zahvalnosti za doprinos istoriji vazduhoplovstva i negovanju vazduhoplovnih tradicija". Njena biografija ušla je u ediciju „66 znamenitih Srba".

Radmila Tonković je dobitnik i najviših priznanja Ruske Federacije - Počasnog pilotskog znaka civilne avijacije Ruske Federacije, Počasne Gramote za dugogodišnji doprinos popularizaciji i razvoju svetske avijacije Kremaljskog puka ruskog predsednika. Imenovana je za počasnog člana Vojnonaučnog kulturnog centra Oružanih snaga RF, nosilac ordena RV RF, a krug prijatelja Radmile Tonković čine Ruskinje kosmonauti - Terješkova, Ponomarjova, Jorkia, Kuznjecova, Solovjova, kao i potomci Gagarina, Koroljova i mnogih ruskih pilota i kosmonauta.

Slušaoci Kontrapunkta u prilici su da se upoznaju sa istorijatom žena u vazduhoplovstvu, biografijama čuvenih žena pilota, istorijom srpskog vazduhoplovstva, ulogom pilota ruske avijacije u Drugom svetskom ratu na prostoru Kraljevine Jugoslavije, kao i sa životom i delom Tadije Sondermajera, najzaslužnije i najmarkantnije ličnosti u vazduhoplovstvu Srbije, Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije.

Autor emisije je Biljana Đorović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво