Miško Šuvaković

Miško Šuvaković "Umetnost i politika - Savremena estetika, filozofija, teorija i umetnost u vremenu globalne tranzicije"

Knjiga Miška Šuvakovića razmatra jedan (savremeni) segment političkog konteksta umetnosti, ukazujući na to koliko su kritički ili angažovani modeli važni za šire razumevanje istorijskog trenutka, a često relevantni i za kritičku valorizaciju samog dela. 

U knjizi "Umetnost i politika" se govori o odnosima savremene umetnosti spram globalnih promena u svetu. To znači da autor nije ulazio u analize lokalne (političke) scene, ukoliko nije reč o refleksijama tih globalnih kretanja. Reč je o umetničkim praksama koje su razvijane posle pada Berlinskog zida. Globalna tranzicija ukazuje na svet u kome ne postoji stabilan društveni, kulturalni ili umetnički poredak, već, pre svega, mnogostrukost nestabilnih, otvorenih, nomadskih, kriznih i fleksibilnih događaja koji se mogu prepoznati kao trenutne međurelacije umetnosti i društva.

U 16 poglavlja se prezentuju i inetrpretiraju bitni problemi savremene postmedijske umetnosti: pojam savremene umetnosti, kritika autonomije umetnosti, kritika autentičnosti stvaranja umetničkog dela, karakter ljudskog rada u umetnosti, odnosi umetnosti i moći. Naročito su tumačena sećanja na holokaust, građanski rat u Libanu, komunizam. Prezentovane su prakse savremenih umetničkih produkcija u domenu instalacija, performansa, predavačkog ili teorijskog performansa, plesa, novih medija, filma, fotografije, videa. Interpretirane su pojave umetničkog aktivizma, prezentovanja fenomenologije nasilja i terorizma u savremenom svetu, te funkcije samoorganizovanja i samoobrazovanja u savremenoj umetnosti.

Gost emisije biće prof. dr Miško Šuvaković, dekan Fakulteta za medije i komunikacije.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Naslovna strana: Balint Sombati ''Kofer'', 1997. 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво