In memoriam - Snežana Veljković

U emisiji Kontrapunkt govorimo o nedavno i prerano od kovida-19 preminuloj prof. dr Snežani Veljković, dugogodišnjem šefu katedre za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu i jednom od najistaknutijih članova Srpskog lekarskog društva.

Prof. Veljković je za studente medicine napisala je udžbenik „Sudska medicina", a bila je i koautor mnogih drugih udžbenika iz medicine. Dragocene su dve njene izvanredne monografije: „Hronika sudske medicine u Beogradu" i „Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu".

Rektorat Univerziteta u Beogradu dodelio joj je za njenu monografiju „Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu" 2011. godine prestižnu nagradu iz oblasti naučnog rada „Veselin Lučić."

Prof. dr Snežana Veljković se bavila i istorijom medicine, kojoj se poslednjih godina svog života u potpunosti posvetila. Bila je jedan od najaktivnijih članova Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva i neumorno je istraživala period Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Veliku pažnju je 2016. godine dr Snežana Veljković privukla sjajnom knjigom „Gospodin koji nije znao sanskrit" u kojoj je opisala uzbudljiv život dr Milana Jovanovića Morskog, koji je pored Jovana Jovanovića Zmaja i Laze Lazarevića bio najplodniji srpski lekar - pisac.

O prof. dr Snežani Veljković govoriće dr Jelena Jovanović Simić, kustos Muzeja Srpskog lekarskog društva i sekretar Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva; Luka Nikolić, potpukovnik Vojske Srbije u penziji, autor potresne monografije „Srbijo, majko i maćeho", o srpskim vojničkim grobljima u Severnoj Africi, član Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva, saradnik prof. dr Snežane Veljković na knjizi „Kazivanja lekara o Velikom ratu", autora prof. dr Brane Dimitrijevića; Zorica Peleš, član Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva, biograf prote Stevana M. Dimitrijevića, publicista; Stanko Stojiljković, dugogodišnji novinar lista „Politika", glavni i odgovorni urednik naučnog magazina „Galaksija" i Božidar Andrejić, kolumnista lista „Danas".

Autor emisije je Biljana Đorović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво