Ilija Šaula i Gordana Petković Laković

O našoj dijaspori

Ilija Šaula je srpski književnik iz SAD. Detinjstvo je proveo na Kordunu. Sa ognjišta ga je 1995. godine oterala „Oluja", te danas živi na severnoameričkom kontinentu. Poeziju je počeo da piše kao srednjoškolac, a njegov talenat zapazile su pesničke veličine poput Desanke Maksimović, Tanasija Mladenovića, Vesne Parun i Đakoma Skotija, sa kojima je nastupao širom bivše Jugoslavije. Autor je sedam knjiga poezije i proze. Naročitu pažnju javnosti privukao je promislima o životu - kratkom prozom „Bulevar svetlosti" i bajkovito-filozofskom pripovešću, romanom „Midar". Osnivač je i rukovodilac „Književne radionice Kordun" iz Filadelfije, u okviru koje promoviše srpske književne autori iz Amerike i Srbije, posebno mlade pisce kojima objavljuje debitantske knjige. Neumoran je organizator promotivnih programa srpske književnosti u Americi i Kanadi i redovan saradnik mnogih umetničkih elektronskih glasila i portala. Živi i radi u Vest Česteru, u Pensilvaniji, SAD.

Gordana Petković Laković je srpska književnica iz Kanade. Rođena je u Beogradu, a sa porodicom se 1994. odselila u Toronto gde i danas živi i radi. Objavila je sedam knjiga na srpskom i engleskom jeziku. Veliku popularnost stekli su njeni zbornici „Zašto smo otišli" koje je priredila i u kojima je približila čitaocima životne priče značajnih srpskih profesora, naučnih radnika i umetnika koji žive širom sveta. Urednica je magazina „Slovo" koji izlazi u Kanadi. Čuvarka je srpske baštine i doprinosi boljoj slici Srba i Srbije u Kanadi i SAD-u, unapređuje saradnju matice i dijaspore i promoviše srpske velikane, srpski jezik i ćirilično pismo u Severnoj Americi. Ime Nikole Tesle svakodnevno se čuje širom Kanade zahvaljujući njenom nesebičnom angažmanu jer je ona važna spona i u Nikola Tesla Educational Corporation (NTEK), organizaciji koja je postavila Teslu na mapu Severne Amerike i preimenovala najveći bulevar u Hamiltonu u Teslino ime, dodelila stipendiju „Nikola Tesla" (u iznosu od 10.000 dolara godišnje srpskim studentima koji su na Teslinom putu) na univerzitetu McMaster, a sada se radi na prikupljanju sredstava za izgradnju spomen obeležija „Hamilton the Electric City, Nikola Tesla and the 5 Johns", kojim bi se zabeležio istorijski značaj Tesline tehnologije na industrijski i ekonomski razvoj Kanade.

Urednik i voditelj: Miodrag Jakšić

 

Бескрајни плави круг

Autor:
Група аутора

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво