Josif Staljin

Govore dr Slobodan Reljić i dr Aleksej Timofejev

Sovjetski diktator gruzijskog porekla Josif Visarionovič Džugašvili Staljin, za deo naroda bivšeg SSSR-a bio je simbol pobede nad nacistima, a za drugi deo tiranin koji je zatvarao, ubijao i proganjao neistomišljenike i nevine ljude, 2017. kad su pitali Ruse ko su najvažniji ljudi u istoriji sveta, oni su na prvo mesto stavili - tavariša Staljina. Ispred Puškina, Lenjina, Petra Velikog, Ajnštajna i Gagarina...

Od „velike legende" o zločincu ostale su froncle propagandnog bilborda preko kojih pisac Zahar Prilepin ispisuje „Pismo drugu Staljinu" ruskih liberala. "Ti si učinio Rusiju onim što ona nikada nije bila - najjačom zemljom na zemaljskoj kugli. Nijedna imperija tokom čitave istorije čovečanstva nikada nije bila jaka tako kao Rusija u tvoje vreme." I zaista, šta da kaže pošten liberal nego: „Kome se sve ovo može svideti?" Jer, „mi smo ti za sve dužni. Neka si proklet." Potpis: Ruska liberalna javnost.

Interesantno je to, što se tokom ove decenije trend rasta popularnosti i priznanja istorijskog značaja Josifa Visarionoviča u savremenoj Rusiji ubrzao: u periodu od 2012. do 2018. širom zemlje postavljeno je najmanje deset njegovih bisti i statua, od kojih je najpoznatija i najmonumentalnija ona na Krimu; postavljena 2015.

U novom čitanju evropske istorije trendovi su drugačiji. Stalno prisutni pokušaji izjednačavanja dve ideologije i dva diktatora (Staljina i Hitlera).

Govore dr Slobodan Reljić (pisac predgovora za knjigu Generalisimus) i dr Aleksej Timofejev, istoričar.

Autor Dušanka Petrović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво