„Zločin nad mišljenjem - osuda, izgon i rehabilitacija Mihaila Đurića"

Suđenje ljudskom mišljenju spada u ona zapostavljena pitanja o kojima se kod nas malo govorilo i pisalo.

Knjiga „Zločin nad mišljenjem - osuda, izgon i rehabilitacija Mihaila Đurića" upravo je zato dragocen dokument. U njoj je obrađen slučaj profesora Mihaila Đurića. Na osnovu sudskih spisa i dokumentacione građe, istražene su i osvetljene različite dimenzije tragičnog slučaja profesora Mihaila Đurića, koji je brutalno izgnan 1972. godine i poslat u zatočenje zbog toga što je osporavao tadašnji autokratski režim i razorne ustavne amandmane koji su bili usmereni na razbijanje Srbije, a dvadesetak godina kasnije doveli do raspada avnojevske Jugoslavije.

Baveći se suđenjem i izgonom profesora Đurića, autor prof. dr Jovica Trkulja je nastojao da prikupi i objavi sve relevantne dokumente i spise, kako bi čitalac mogao da sklopi mozaik ne samo o sudbini profesora Đurića već i o duhu onoga vremena, o progonu intelektualaca i suđenju za delikt mišljenja u komunističkoj Jugoslaviji.

Povod za razgovor je upravo ova studija, a naši sagovornici su: prof. dr Jovica Trkulja, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, prof. dr Časlav Koprivica, profesor Fakulteta političkih nauka i dr Marinko Lolić, naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Autor emisije: Snežana Bićanin

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво