Gost: dr Dejan Sretenović, istoričar umetnosti

Lev Manovič "Jezik novih medija", CLIO. Preveo sa engleskog Aleksandar Luj Todorović.

Posle dugo vremena rada na tekstu Lev Manovič, u to vreme profesor novih medija na nekoliko američkih i evropskih univerziteta, objavio je 2001. godine "Jezik novih medija" u izdanju "MIT presa", teorijsko-filozofsku knjigu o novim tehnologijama, medijima i umetnosti, koja je odmah postala deo fundamentalne literature za razumevanje komunikaciono-kulturoloških procesa savremenog sveta, a autor jedan od vodećih teoretičara.

Manovič je jezik novih medija sagledavao u kontekstu klasičnih medija, smatrajući da se u svemu novom nalazi deo starog. Samu knjigu, Manovič otpočinje komentarima na kadrove iz filma "Čovek s kino kamerom" Dzige Vertova, smatrajući da upravo ovaj film, na idejnom nivou, nagoveštava sve ono što će nove tehnologije doneti, a što u to vreme nije bilo na raspolaganju autoru.

Nalazeći poreklo estetike novih medija u slikarstvu, fotografiji, filmu i televiziji, Manovič razmatra pitanja digitalnog stvaranja slika, interfejsa čoveka i računara, hipermedija, računarskih igrica, komponovanja, animacije, teleprisustva i virtuelnih svetova. Pri tom, on se eklektički i vispreno poziva na teoriju filma, teoriju književnosti i društvenu teoriju.

Manovičeva prednost u odnosu na ostale teoretičare medija jeste njegovo obrazovanje - studirao je teoriju filma, istoriju umetnosti i teoriju književnosti, ali i kompjuterske nauke, a radio je kao dizajner, animator i programer - dakle, nove tehnologije je mogao da sagleda i iznutra i spolja.

Gost Znakova biće dr Dejan Sretenović, koji je 2001. godine, a pre izlaska knjige na engleskom jeziku, pojedine delove objavio na srpskom pod nazivom "Metamediji", u izdanju Centra za savremenu umetnost.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво